Uvajanje v vrtec

V preteklih dneh smo uvajali otroke v naš vrtec. Proces, ki je za starše navadno nekaj novega, za nas pa utečen postopek. Zato smo se odločili zapisati nekaj napotkov, ter posebnosti našega vrtca 😉

Ob vstopu v vrtec se otrok srečuje:
• z obilico novih vtisov, dogodkov in doživetij
• prvič je za daljši čas ločen od staršev
• sreča se z novimi in neznanimi osebami
• prilagoditi se mora novemu ritmu življenja in zahtevam.

Otrok se mora navaditi na bivanje v skupini sovrstnikov, na delitev igrač in pozornost odraslih. Zaradi vsega tega pomeni vključitev otroka v vrtec veliko spremembo v njegovem življenju.

Metode in načini uvajanja se razlikujejo od vrtca do vrtca, vendar vsi stremijo k temu, da se pomaga tako otrokom kot staršem, da z veseljem pridejo v vrtec.

1.starostno obdobje:

Na spremembe ga je treba navajati postopno. Otrok doživlja svet okoli sebe tudi skozi doživljanje najbližjih (če je mamo strah, je strah tudi njega)

Enajstmesečni otrok še ne razume, kaj pomeni ta sprememba v njegovem življenju, zato je priprava drugačna kot pri starejšem otroku, ki mu to že lahko razložimo na njemu ustrezen način.

Ločitev od staršev  in bivanje v novem okolju, sta za otroka veliki spremembi. Zato bo nekaj časa občutljivejši, potreboval bo več pozornosti, potrpežljivosti in nežnosti.

Vstop otroka v vrtec je čustveno zahteven  tudi za starše. Če vam odhod otroka v vrtec povzroča skrbi, se je priporočljivo pogovoriti z vzgojiteljico.

2.starostno obdobje:

Otroci se lažje navežejo na osebe izven družine. Ti otroci iščejo sovrstnike za igro. Svoje potrebe in želje že zmorejo izraziti z besedami. Sposobni so se pogovarjati o svojih čustvih in čustvih drugih. Z otrokom se pogovarjajte o odhodu v vrtec.

Otrok bo nekaj časa občutljivejši, zato bo potreboval več vaše pozornosti, potrpežljivosti in nežnosti. Pomembno je, da držite svoje obljube ter imate stalen ritem prihodov in odhodov, saj to otroku daje občutek varnosti in zaupanja.

Navadno otroka uvaja mama, se je pa tudi že večkrat izkazalo, da je uvajanje lažje steklo ob očetu.

Uvajanje poteka v dogovoru z vzgojiteljico vašega otroka. Smiselno si je vzeti nekaj dni dopusta, saj je v času prilagajanja otrok v vrtcu le kratek čas. Čas prisotnosti v vrtcu počasi podaljšujemo. Tako pri otroku postopoma razvijemo zaupanje do novih oseb in okolja.

Otroka ob prihodu predajte vzgojiteljici nežno, a odločno. Bodite umirjeni, vaš strah otrok čuti.

V času uvajanja v otrokovo življenje ne vnašajte dodatnih sprememb – ne jemljite mu dude, plenic …

 

Nam pri uvajanju zelo pomaga pes našega župnika Jureta. Skozi Okna vijolične sobe nas pride večkrat pogledat in otroci se je zelo razveselijo. Prav tako otroke umirjajo ribice v akvariju. Še vedno pa otroke najbolj umiri petje pesmic.

Pomembno je da vemo, da bodo začetne težave ob uvajanju kmalu minile. Sčasoma bo otrok rad hodil v vrtec, rad bo imel tudi svoje vzgojiteljice in vrstnike.

Add your thoughts

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja